28 Kasım 2013 Perşembe

Tüm Rüküşlüğü ve Eğlencesiyle 80'ler Modası...


1980'ler bir tür gösteriş ve eksantriklik çağı olarak adlandırılabilir. Büyük aksesuarlar, çarpıcı renkler, vücut hatlarını gösteren dar kıyafetler, taytlar, ve omuz vatkalarıyla kabarık saçlar 80'ler modasının temelini oluşturdu. Ayrıca 80'ler topmodel ve mankenlerin yıldızlaşmaya başladığı, moda dergilerinin kapaklarını süslediği yıllardı. Topmodellerin ortaya çıkışı, 80'li yılların güzellik anlayışını da etkiledi. Diyet yapmak önem kazandı, güzellik ürünleri yok satmaya başladı.




80'ler Moda Trendleri Listesi

   1. Vatkalar


80'lerin belirteci haline gelmiş en tutucu ve en erkeksi moda görünümü, geniş kullanım alanına sahip omuz vatkalarıydı.

Erkek ceketlerinde de kullanılan bir malzeme olmasına karşın hemen her zaman kadın giyimi konusuyla eşleştirilen vatkalar konusunda 2 ayrı görüş olduğunu söylemek mümkün: 

·         80’li yıllar ve hatta 90’lar boyunca kadın kıyafetlerinde kullanılan bu omuz yükseltici aksesuarların korkunç bir şey olduğunu düşünenlerin sayısı az değildir.  Bu grup vatkalı kıyafetler giyen kadınların Amerikan futbolcularına benzediğini düşünür.
·         Diğer bakış açısına göre ise kıyafetlerde vatka kullanımı omuzları geniş, bel ve bacakları olduğundan daha ince göstererek daha iyi görünmeyi sağladığı görüşündedir.

80’ler boyunca kadın modasında etkili olan ve özellikle büyük şehirlerde yaygın bir şekilde kullanılan vatkalar eşortman üstlerinden kız çocuğu kıyafetlerine, kazaklardan elbiselere kadar neredeyse her türlü kadın kıyafetinde yer almıştı.


.80’li yıllar süresince bu tip kıyafetler çok büyük bir popülarite kazanmıştı. Kentlerde yaşayanlar başta olmak üzere pek çok kadının gardırobunda mutlaka birkaç parça vatkalı giyim eşyası bulunuyor, TV dizilerinde oynayan veya başka alanlarda ünlü olan kadınların bu tip kıyafetlerle birçok fotoğrafları yayınlanıyordu.

Günümüzde ise kıyafetlerde yine vatka kullanılsa ve vatkalı kıyafetler zaman zaman piyasaya sürülse bile bu vatkalar 80’lerin geniş, düşük ve neredeyse devasa vatkalarına benzemiyor, daha yüksek ve küçük vatalar kullanılıyor.

   2. Taytlar


Taytlar 80’ler modasının dayanak noktasını oluşturur. Hemen hemen her şeyin altına –pamuklu elbiselerden tutun da kabarık balon eteklere kadar- altına özellikle de tozluklarla birlikte giyilirdi. Siyah ve gri gibi renklerden kaçınılır daha çok göze neon renkli taytlar tercih edilirdi.

   3. Tozluklar


Profesyonel dansçıların provalarda kullandıkları temel eşya olan tozluklar, 1982 yılında gençler arasında akım haline geldi. Daha çok mini eteklerle giyilen tozluklar, dar kotlar, uzun kazaklar ve yüksek topuklu ayakkabılarla birlikte giyilmekteydi.

   4. Florasan Renkler


Neon ya da floresan renkler 80’ler modasının büyük bir parçasıdır. Bu elbise, pantolon, tayt, etek vs. hemen her şeyde kullanıldı. Özellikle bu dönemde sivri uçlu yüksek topuklu neon  stiletto ayakkabılar çok tercih edilmiştir. Halen bu ayakkabıları satın almanız mümkün. Modada geriye dönüşlerin yaşandığı günümüzde bu ayakkabılar modadaki yerlerini hala korumaktadırlar.

   5. Mini Etekler

Mini etekler ilk olarak 70’lerin başında ortaya çıktı. Bu stiller Valley kız akımının ünlü olduğu zamanda popüler Frank Zappa ve Moon Unit Zappa şarkılarıyla hatırlanmıştır. O zamanlar moda olan pek çok şey harcanırken mini etekler popüler çizgisini sürdürdü ve 80’ler 90’ların başı boyunca iş kadınlarının takımı olmak adına bir seçenek durumunda kaldı. Genel olarak bu mini etekler tozluklarla birlikte giyilmekteydi. Bu çizgiler Amerikan Apparel gibi günümüz modasının mağazalarında hala yer bulmaktadır. Görünüş olarak ise tek renk, basit örnekli ve aynı şekillerle 80’lerin siluetini yansıtmaktadır.

80'lerdeki Diğer Trendler
  1. Lastik ayakkabılar 
  2. saç bantları
  3. eşofmanlar
  4. dar ve eskitilmiş kotlar
  5. ra-ra etekler
  6. gülen yüz tişörtleri
  7. balon etekler
  8. plastik takılar
  9. dantel

3 yorum:

  1. Güzel ve detaylı bir yazı olmuş. 80'ler modası günümüzde de etkisini sürdürüyor. 80'ler modasına dair parti kombini oluşturmak üzerine bir yazı paylaşmak istiyorum sizlerle: https://www.tarz2.com/80ler-partisi-kombini

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Rica ederim. 90'larla ilgili yazdığım yazımı da izninizle sizinle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/gorunce-hey-gidi-gunler-diyeceginiz-90lar-modasi

      Keyifli okumalar dilerim. Çok sevgiler. :)

      http://www.ebrubektasoglu.com/

      Sil